Search
Generic filters

Malmo

Historia om Malmö FF och dess Retrotröja Malmö Fotbollförening, även känd som Malmö FF, är en professionell fotbollsklubb som grundades i februari 1910. Klubben har en otrolig historia och har tidigare spelat en avgörande roll i svensk och europeisk fotboll. Malmö FF har vunnit Allsvenskan, den högsta nivån i svensk fotboll, rekordmånga 24 gånger, vilket […]

Historia om Malmö FF och dess Retrotröja

Malmö Fotbollförening, även känd som Malmö FF, är en professionell fotbollsklubb som grundades i februari 1910. Klubben har en otrolig historia och har tidigare spelat en avgörande roll i svensk och europeisk fotboll. Malmö FF har vunnit Allsvenskan, den högsta nivån i svensk fotboll, rekordmånga 24 gånger, vilket gör klubben till en av de mest framgångsrika i svensk fotbollshistoria.

Retrotröjan från Malmö FF

Malmö FF har haft olika tröjor genom åren men dess mest ikoniska är retrotröjan i ljusblå och vit, vilket också är klubbens officiella färger. Dess retrotröja återspeglar fullkomligt klubbens historia och identitet. Denna klassiska tröja pryddes av spelartruppen under 70-talet när Malmö FF nådde sin högsta internationella framgång – finalen i Europacupen 1979 mot Nottingham Forest.

Retrotröjan är klädd i föreningens signaturfärger – ljusblå och vit, vilket återspeglar Malmö stads vapensköld. Tröjan är oftast ljuskblå med en vit vertikal rand som sträcker sig ner längs mitten av tröjan. Konsistensen i att bibehålla dessa färger i deras speltröjor har bidragit till att stärka klubbens varumärke och identitet.

Stadion – Swedbank Stadion

Malmö FF spelar sina hemmatcher på Swedbank Stadion, mer känt som “Stadion”. Stadion blev färdigbyggd och invigd 2009, och har en publikkapacitet på 24 000 åskådare. Den har också blivit värd för flera stora matcher, inklusive kvalifikationsspel och gruppspelsmatcher i UEFA Champions League.

Historiska spelare

Malmö FF har stoltserat med många exceptionella spelare genom åren. Bland de mest framstående är Zlatan Ibrahimovic, som startade sin professionella karriär i Malmö FF innan han gjorde avtryck i klubbar som Barcelona, Paris Saint-Germain och Manchester United.

En annan betydande spelare var Bo Larsson, en av de mest framstående spelarna i klubbens historia. Han spelade för Malmö FF under tre decennier och vann Guldbollen två gånger under sin karriär.

En annan framträdande spelare från Malmö FF skulle vara Roy Hodgson, en engelsk tränare som ledde Malmö FF till fem raka allsvenska mästerskap mellan 1985 och 1989.

Dessa spelare, tillsammans med många andra, har lämnat ett outplånligt avtryck på Malmö FF och dess historia. Deras namn och prestationer på planen lever vidare i minnet av fansen och i den ikoniska ljusblåa och vita retrotröjan från Malmö FF.