Search
Generic filters

Fiorentina

Historien om den Retro Fiorentina tröjan Den Retro Fiorentina-tröjan representerar en tid när fotboll var mer än bara en sport, utan istället en livsstil och ett uttryck av en stadens kultur och identitet. Associazione Calcio Fiorentina, mer känd som Fiorentina, grundades 1926 i den italienska staden Florens. Klubben har alltid varit en symbol för staden […]

Historien om den Retro Fiorentina tröjan

Den Retro Fiorentina-tröjan representerar en tid när fotboll var mer än bara en sport, utan istället en livsstil och ett uttryck av en stadens kultur och identitet.

Associazione Calcio Fiorentina, mer känd som Fiorentina, grundades 1926 i den italienska staden Florens. Klubben har alltid varit en symbol för staden och dess kultur, trots perioder av både framgångar och motgångar. Dess historiska lila färger och det heraldiska liljen har gjort den omedelbart igenkändlig över hela världen.

Tröjfärger och Klubbnamnet

Fiorentina heter så på grund av Florens, den stad i vilken klubben grundades. Det är också anledningen till varför den traditionella tröja är lila: i den antika romerska tiden sprutade staden förr gatorna med parfymer och essenser under festligheter, och bland dem var en särskilt populär doft en som fick sina fans lila!

Retro Fiorentina-tröjan har alltid varit lila, en färg som är unik inom fotbollsverden och som omedelbart skiljer Fiorentina från andra klubbar. Tröjan är vanligtvis komplett med vita shorts och strumpor.

Stadio Artemio Franchi

Fiorentinas hemstadion är Stadio Artemio Franchi, som har varit klubbens hem sedan den byggdes 1931. Stadion har en kapacitet på drygt 43 000 åskådare och dess spirande konstruktion är lika känd som lagets lila kjolar. Det har en enorm charm och historia och är en av hörnstenarna i den italienska fotbollskulturen.

Historiska spelare

Många stora spelare har haft äran att bära den lila Retro Fiorentina-tröjan under årens lopp, och vissa har lämnat outplånliga spår inte bara i klubbens historia, utan också i hela den italienska fotbollen. Bland dem finns stjärnor som Gabriel Batistuta, en argentinare som tillbringade nio säsonger med “la Viola” och är klubbens all-time ledande målgörare.

En annan spelare värd att nämna är Giancarlo Antognoni, som anses vara en av de finaste italienska mittfältarna genom tiderna. Han spelade för Fiorentina mot 15 säsonger.

Fiorentina har alltid varit mer än bara en fotbollsklubb: det är ett uttryck för en stad, för en kultur och för en livsstil. Den Retro Fiorentina-tröjan är en symbol för detta. Det är mer än bara ett klädesplagg: det är ett testament av fotbollens historia och dess betydelse för människor runt om i världen.