Search
Generic filters

Atalanta

Historien om Atalanta BC och deras Retrotröja Atalanta Bergamasca Calcio, känd som Atalanta, är en italiensk professionell fotbollsklubb baserad i staden Bergamo, Lombardiet. Klubben grundades 1907 och har sedan dess haft flertalet framgångar inom italiensk fotboll särskilt under det senaste decenniet. Atalantas traditionella färger är svart och blått, vilka representeras i deras retrotröja. Denna klädsel […]

Historien om Atalanta BC och deras Retrotröja

Atalanta Bergamasca Calcio, känd som Atalanta, är en italiensk professionell fotbollsklubb baserad i staden Bergamo, Lombardiet. Klubben grundades 1907 och har sedan dess haft flertalet framgångar inom italiensk fotboll särskilt under det senaste decenniet.

Atalantas traditionella färger är svart och blått, vilka representeras i deras retrotröja. Denna klädsel är en hyllning till klubbens rika historia, med det klassiska stripade svarta och blå mönstret. Lagets emblem, en bild av en kvinna i form av Bergamo’s skyddshelgon, pryder bröstet på varje tröja. Retrotröjan har blivit en samlarens artikel bland fotbollsfans över hela världen, en ständig påminnelse om klubbens styrka och motståndskraft.

Atalantas hemstadion och historiska spelare

Klubben spelar sina hemmamatcher på Gewiss Stadium i Bergamo. Stadion invigdes 1928 och har en kapacitet av cirka 21 000 åskådare. Klubben och dess fans har stor kärlek för sin hemstadion, och det finns en stark känsla av samhörighet när de svartblåa spelarna kliver ut på planen.

Atalanta har genom historien haft många stora spelare. En av de mest kända genom tiderna är kanske Giuseppe “Pino” Caniggia, en argentinsk stjärna som var en av de mest spännande spelarna under 90-talet. Hans teknik, snabbhet och oräddhet på planen är fortfarande legendarisk inom klubbens supportergrupper.

På senare år har den slovenska anfallaren Josip Ilicic blivit allt mer populär, tack vare hans otroliga teknik och förmåga att göra mål. Hans prestanda i Atalantas tröja har offentliggjorts över hela världen, inte minst tack vare hans fyra mål i en och samma Champions League-match mot Valencia 2020.

Atalanta – just nu och framöver

Inom de senaste åren har Atalanta blomstrat på fotbollsplanen, med flera topplaceringar i Serie A och deras första Champions League-deltagande säsongen 2019/2020. Denna framgång har fått klubbens retrotröja att bli mer populär än någonsin, en symbol för Atalantas ständiga kamp och tillväxt i italiensk och europeisk fotboll. Klubben, dess spelare och deras anhängare fortsätter att blicka framåt, stolta över sin historia men redo att skriva nya sidor i dess ärorika berättelse. Atalantas retrotröja kommer för evigt att vara en del av denna resa.